Kunstenaarsafspraak, de artjournal coach, creatief leven, artjournallen

Waar vind je een schat aan inspiratie?

Inspiratie is overal te vinden, als je er voor open staat het te zien.

Een paar jaar geleden las ik het boek; The Artist’s way van Julia Cameron.
En een van haar adviezen voor het voeden van je creatieve geest (of je nu vind dat je creatief bent of niet) is de kunstenaarsafspraak.

Kunstenaarsafspraak: Een date met jezelf, het liefst echt alleen. Zodat al je zintuigen gericht zijn op inspiratie, intuïtie, ingevingen, beleven. Zonder het (direct) te delen op social media (mijn eigen toegevoegde regel).

Een date met jezelf geeft voeding aan je ziel.

Kunstenaarsafspraak, de artjournal coach, creatief leven, artjournallen

Vrijdag was het tijd voor mijn kunstenaarsafspraak. Ik had de hele dag de tijd, kind uit logeren en man aan het werk. Niemand die het zou merken en als dat wel zo zou zijn, wat dan nog. Tijd nemen om op te laden, om inspiratie te vangen, je ziel te voeden, is een van de ingrediënten voor het creëren van een creatief leven.

Daar ging ik dan, alleen op pad. Naar Zwolle, niet zo ver hier vandaan.

Nieuwsgierigheid, verwondering, bewondering, kijken zonder oordeel vooraf.

Het heeft me stof tot nadenken gegeven, mijn geest gestretcht. Dat is wat kunst met mij doet. Hoewel ik al eens eerder naar een beeldentuin geweest ben en er toen een conclusie trok, dat beelden echt niet voor mij zijn weggelegd. Het is niet mijn favoriete kunstvorm en toch ging ik vandaag toch weer naar een beeldentuin.

Ik was me er vooraf niet zo van bewust dat ik er zo over dacht. Ik zag een uitnodigend artikel in een kunstkrant en schreef in mijn bulletjournal dat ik hier graag naar toe wilde gaan. Een week ging voorbij en tadaa, daar liep ik dan. In de anningahof te Zwolle.

Maar goed, ik liep daar dus alleen. Het was warm! Echt warm! En ik had vooraf al wel een voorstelling gedaan dat er hoogstwaarschijnlijk geen tot weinig schaduw zou zijn en dat het er dus best onaangenaam zou kunnen zijn op een dag als vandaag. Toch werd ik er naartoe getrokken en ik luisterde. Eigenwijs, volhardend…ik zou gaan dus ik ging.

En terwijl ik daar tussen de beelden liep kwam er een vloedgolf aan ingevingen bij me aanwaaien. Het zorgde voor een aangename verkoeling kan ik je vertellen.

Nieuwsgierigheid, verwondering, bewondering, kijken zonder oordeel vooraf. Open staan voor het bijstellen van je mening. Dat was wat het allemaal in me losmaakte.

Kunstenaarsafspraak, de artjournal coach, creatief leven, artjournallen

Nieuwsgierig naar waar die trap me naar toe zou leiden. Ik verheugde me, fantaseerde op wat ik daar boven zou aantreffen. Waar zou het me heen brengen als ik mij door nieuwsgierigheid zou laten leiden.

Hoe verzin je zoiets, ik zag beelden, objecten waarvan ik niet kon bedenken wat de reden van de kunstenaar is geweest om dat te maken of hoe het er in zijn hoofd heeft uitgezien. Het proces van vormgeven aan je verbeelding. Met verwondering en bewondering heb ik ze bekeken. Mooi, lelijk of er niks van vinden, er snel aan voorbij lopen of wat langer blijven staan.

De serene rust die er hing, de aller aardigste gastheer en gastvrouw bij de ingang. Ik liet alles op me inwerken.

Nieuwsgierigheid is de sleutel tot creativiteit

Mijn kijk op deze kunstvorm is bijgesteld. Het heeft nog steeds niet mijn voorkeur maar het stretcht mijn geest wel en dat is toch iets wat mij deugd doet. Mijn horizon verbreden, mij aan het denken zetten, heel inspirerend.

Nieuwsgierigheid is de sleutel tot creativiteit

Waar die nieuwsgierigheid me naar toe bracht? Bovenaan de trap trof ik een teleurstellende wildernis aan(kort samengevat). Had ik het willen missen? Ja. Maar wat als ik niet naar boven was geklommen. Dan had ik het nooit geweten. En zou ik nu nog aan het fantaseren zijn (ook niet verkeerd overigens, soms is een fantasie beter dan de werkelijkheid weten). Kwaad kon het in ieder geval niet.

Kortom, het kan heel veel opleveren als je gaat onderzoeken of je oordeel nog steeds klopt.
Nieuwsgierigheid brengt je op plekken waar je anders niet zou zijn geweest.

Ik heb voor de komende tijd weer voldoende voeding om op te teren.

Was jij al bekend met de kunstenaarsafspraak?
Plan jij weleens een date met jezelf? Om op te laden, inspiratie te vangen en je geest te stretchen?

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achter laat op deze blog.
Liever in besloten kring reageren? Meld je dan aan voor de gratis community "De vrije hand".

Met creatieve groet,
Audrey

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien + drie =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.